Slobodna Dalmacija je dana 1. srpnja 2023. objavila prilog o projektima Županijske uprave za ceste Split financiranima iz fondova Europske unije. Prilog prenosimo u cijelosti, a isti se može pregledati i na portalu Slobodne Dalmacije.

Savršeni su ti EU fondovi jer omogućavaju prilično jednostavan dobitak sredstava za gradnju, ulaganje, razvoj…

Doduše, ne ide to tako jednostavno ako niste spremni za izradu potrebne dokumentacije, koja znači da ćete na koncu i realizirati investiciju. To znaju u Županijskoj upravi za ceste Split, i odavno su uhodani što se provedbe važnih projekata za poboljšanje cestovne infrastrukture tiče, pa nemaju problema kad je priprema projekta u pitanju.

– Istina, uhodani smo, dobar smo tim kad se radi o potrebnoj dokumentaciji, no sama procedura ipak zahtijeva neko određeno vrijeme, pa uvijek kažemo kako nam od početka ideje do okončanja same papirologije treba i do četiri godine! Od idejnog rješenja, ishođenja lokacijske i građevinske dozvole, uz one neizbježne zavrzlame oko imovinskopravnih odnosa. Srećom, danas je ipak sve lakše, brže, pa sada bez većih problema ulažemo u ceste u našoj prostorno najvećoj županiji – u nekoliko rečenica “zbio” nam je ogroman posao koji provode Petar Škorić, ravnatelj Županijske ustanove za ceste, koja upravlja s oko 1700 kilometara prometnih pravaca diljem županije.

Premda na prvu zvuči jednostavno, vjerujte, nije ista situacija s cestama u Dalmatinskoj zagori, na otocima i priobalju. Sve je to u fokusu njihova rada; i gradnja novih pravaca, i rekonstrukcija postojećih, pa održavanje prometnica uz pomoć kooperanata, planiranje budućih cesta koje će sutra značiti rasterećenje prometa, bolju povezanost bilo turističkih destinacija, bilo gospodarskih zona, sela i gradova.

Pa su tako spremno dočekali i blagodati povlačenja novca iz EU fondova.

– Upravo smo u realizaciji tri važna projekta: dva na našim otocima, Braču i Šolti, i jedan u Trogiru. Više od 3,5 milijuna eura povukli smo iz Kohezijskog fonda, omotnica 2014. – 2020., koji se moraju realizirati do kraja ove 2023. godine – u brojke nas uvodi Hrvoje Balić, voditelj projekata koji startaju na otocima.

U listopadu minule godine doznali su ŽUC-ovci kako je na raspolaganju još dodatnih sredstava u ovom fondu. Naravno, prijavili su se jer su imali spremne projekte, premda je prelazak s kuna na euro malo “rastegnuo” ritam. Zahvaljujući suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, sve se pripremilo za realizaciju i novac je osiguran za novo ŽUC-ovo ulaganje.

– Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali smo 29. svibnja, a projekti moraju biti završeni najkasnije do kraja godine. Bračka investicija vrijedna je ukupno 1,015 milijuna eura, šoltanska 1,47 milijuna eura, a trogirska 1,83 milijuna eura. Od toga je EU bespovratnih sredstava 3,52 milijuna eura – kaže Škorić, prvi čovjek ŽUC-a, dok ostatak sufinancira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Bolje veze sa Supetrom

Škorić je posebno zadovoljan nastavkom investicije na Braču. Radi se o nastavku projekta “Jedan Brač”, gdje bi nova novčana “injekcija” iz europske blagajne bila za projekt “Rekonstrukcija županijske ceste ŽC 6161, poddionica faze 3 – Supetar – Pučišća”, odnosno dio treće faze projekta “Rekonstrukcija i izgradnja cesta Supetar – Pučišća – Povlja – Sumartin”.

Malo složen naziv, a kako bi bilo jasnije Bračanima, radi se o rekonstrukcijama zavoja Vela i Mala lučica te Punta Barakadele, na dionici ceste Supetar – Splitska.

Podsjećamo na značenje ukupnog projekta “Jedan Brač”. Izgradit će se i rekonstruirati prometnica u tri faze: izgradnja prve dionice Pučišća – Povlja od 4825 metara, koja je završena, izgradnja druge dionice Pučišća – Povlja od 10.400 metara te rekonstrukcija postojećih prometnica ŽC6161 (Supetar – Pučišća) i ŽC6194 (Povlja – Selca) duljine 31.640 metara, čime će se direktno utjecati na bolju prometnu povezanost općina koje se nalaze na istočnom području otoka s otočnim središtem – Supetrom, ali i s regionalnim centrom – Splitom, poboljšanje cestovne infrastrukture, bolju dostupnost javnih usluga u udaljenim administrativnim središtima te će se doprinijeti održivom razvoju i kvaliteti života na lokalnoj razini.

– Nažalost, nepostojanje alternativnih pravaca i cesta koje direktno povezuju sjevernu stranu otoka, stvaraju se dodatna zagušenja na postojećim prometnicama, posebice tijekom ljetnih mjeseci kada je najveći priljev vozila na otoku. Županijska cesta ŽC 6161 čini pristupnu cestu luci Supetar, povezuje luku Supetar s istočnom stranom otoka, a taj dio otoka Brača trenutno ima nezadovoljavajuću sigurnosnu i kvalitativnu razinu postojećih prometnica, posebice na dionici koja je predmet projekta – kazuju nam naši sugovornici, dodajući:

– Realizacijom ovog projekta pozitivno će se utjecati na poboljšanje dostupnosti naseljenih otoka za njihove stanovnike, razvoj gospodarstva sjevernog dijela, kao i ostalih dijelova otoka, smanjenje vremena putovanja i zakrčenosti luke Supetar. Veliki broj stanovnika istočnog dijela Brača putuje na dnevnoj bazi s istočnog dijela otoka prema Supetru radi posla i odlaska u Split, a što dodatno povećava prometnu zagušenost na pristupnoj prometnici luci Supetar (ŽC 6161).

Povezivanje bračkih mjesta

– U središtu još jedne investicije također je veća fluktuacija prometa prema luci, i to onoj na Šolti, prema Stomorskoj. Kako nam je na Braču cilj imati pravac za povezivanje svih mjesta s glavnom otočnom lukom Supetrom, tako ćemo na Šolti izgraditi pravac za bolji pristup luci Stomorska, uz poboljšanje prometne povezanosti naselja na otoku Šolta, gdje nam je uvijek u fokusu i podizanje razine sigurnosti cestovnog prometa na području škoja – pojašnjava Škorić, zadovoljan i ovim novim ulaganjima koje provodi sa svojim djelatnicima iz ŽUC-a na otoku Šolti, ujedno najavljujući i buduće investicije s jednim zadatkom – što boljom cestovnom mrežom, prometnom infrastrukturom diljem Splitsko-dalmatinske županije. Ovo je prva faza, a za drugu fazu do državne ceste ishođena je pravomoćna lokacijska dozvola.

Ujedno su ŽUC-ovci uspjeli jedan projekt dovesti i na kopno!

Radi se o rekonstrukciji dijela županijske ceste ŽC 6133, odnosno Ulice kardinala Alojzija Stepinca koja prolazi kroz Trogir.

– Ukupna duljina dionice je 700 metara. Kompletno će se rekonstruirati kolnik, izgraditi obostrani nogostupi, širine 2 do 2,5 metara, nova javna rasvjeta, nova elektronička komunikacijska infrastruktura, nova elektroenergetska infrastruktura, rekonstruirat će se postojeća oborinska odvodnja te vodovodna i kanalizacijska mreža. Ova cesta je pristupna cesta luci Soline, koja je veza za trogirske otoke Drvenik Veli i Drvenik Mali – rezimiraju za kraj djelatnici ŽUC-a novo ulaganje u cestovne pravce koji život znače.

Skip to content