Danas smo sudjelovali na završnoj konferenciji projekta “HeritageREVIVED – Očuvanje, valorizacija i promocija kulturne baštine na periferiji urbanih područja” u kojem smo partner. Radovi na uređenju odmorišta uz arheološki lokalitet su u potpunosti završeni. Odmorište je opremljeno svom modernom komunalnom opremom. Izgrađen je adekvatan prilaz lokalitetu dostupan posjetiteljima te je arheološko nalazište Rižinice ovim projektom integrirano u ponudu kulturnog turizma grada Solina.

Projekt je doprinio poboljšanju općeg stanja, očuvanosti i dostupnosti zaštićenog kulturnog dobra. Ravnatelj ŽUC-a Petar Škorić istaknuo je kako je realizacija ovog projekta još jedan dokaz kako cestogradnja i novi prometni pravci ne moraju uvijek biti u suprotnosti s arheologijom i zaštitom kulturne baštine već na najbolji mogući način mogu pomoći valorizaciji naše povijesti i bogate kulturne baštine. 

ŽUC Split je u izmještanje ceste, izvlaštenje, arheološka istraživanja i zaštitu lokaliteta proteklih godina uložio oko 3 milijuna kuna vlastitih sredstava, a kroz projekt HeritageREVIVED za izgradnju ugibališta i odmorišta osigurao dodatnih 2,7 milijuna kuna.

ŽUC priprema projekt rekonstrukcije cijele ceste, u sklopu kojeg će se premostiti dio lokaliteta koji se nalazi uz rub prometnice, nakon cega će lokalitet Rižinice biti još zaštićeniji, vidljiviji i dostupniji građanima i turistima.

Sveukupnim dosadašnjim aktivnostima ŽUC Split je dao značajan doprinos istraživanju, zaštiti i vidljivosti tog vrijednog starohrvatskog nalazišta. Zahvaljujemo svim partnerima na projektu na velikome doprinosu te na zaštiti i promociji naše kulturne baštine i bogate povijesti.

Skip to content