Početna Obavijesti

Radovi na rekonstrukciji županijske ceste od Strožanca do Žrnovnice su svečano otvoreni. Škorić: „Završetkom radova građani će dobiti modernu, sigurniju i opremljeniju prometnicu!“ Objavljeno: 28.02.2018 u 20:59

Danas su svečano započeti dugo očekivani radovi na rekonstrukciji županijske ceste 6142 (Poljička ulica) od D8 do Žrnovnice. Važnost ovih radova se očita u tome što se radi o jednoj od najprometnijih županijskih cesta s prosječnim ljetnim dnevnim prometom od 14 000 vozila, a u postojećem stanju je opasna za sve sudionike u prometu. Vrijednost ovog projekta kojim će se izgraditi nogostup, autobusna ugibališta i javna rasvjeta, riješiti odvodnja oborinskih voda, a dijelom će se rekonstruirati i postojeća vodovodna, telekomunikacijska i elektromreža je velikih 19 milijuna kuna. Županijska uprava za ceste Split je, kao investitor, osigurala i 5 milijuna kuna iz sredstava Ministarstva unutarnjih poslova iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2014. – 2020.

Glavni nositelj izrade projektne dokumentacije je tvrtka GEOPROJEKT d.d., izvođač radova je Poduzeće za ceste Split d.d., a stručni nadzor će vršiti tvrtka INSTITUT IGH d.d.

U ime Županijske uprave za ceste nazočnima se obratio ravnatelj Petar Škorić koji je istaknuo važnost ove prometnice pogotovo kroz činjenicu da i sada, izvan turističke sezone, na istoj vladaju velike gužbe. „Ova prometnica je glavna poveznica četiri mjesna odbora: Žrnovnice, Gornjeg Sitnog, Donjeg Sitnog i Srinjina s ostatkom grada Splita i predstavlja glavni alternativni cestovni pravac između Splita i Omiša. Trenutno je ova cesta vrlo opasna i bez nogostupa i na njoj su se već događala stradanja,“ naglasio je Petar Škorić. Također je rekao kako je ovime ŽUC sa suinvestitorima Općinom Podstrana, Hrvatskom elektroprivredom i Vodovodom i kanalizacijom Split ušao u veliki projekt koji se, zbog složenih imovinsko pravnih odnosa, arheološkog nalazišta i potrebe usklađivanja, spremao više godina. „Završetkom ovih radova Splitsko-dalmatinska županija će dobiti modernu i sigurniju prometnicu s cijelom novom infrastrukturom i širokim nogostupom od 2 metra širine s javnom rasvjetom. Ovom rekonstrukcijom i planiranom rekonstrukcijom ceste kroz Tugare značajno će se smanjiti opterećenje i gužve na jadranskoj magistrali“ zaključio je Škorić.

U ime Općine Podstrana, također investitora u projektu, se obratio načelnik Mladen Bartulović koji je istaknuo važnost navedene ceste i za sve građane Podstrane. „Za građane naše općine je najvažnije kako će, nakon završetka radova, ova prometnica imati nogostup, šest autobusnih stanica, kompletnim novim vodovodnim sustavom. Ovo će biti prava suvremena prometnica,“ istaknuo je Bartulović.

Radove je svečano otvorio župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i tim povodom naglasio važnost veće sigurnosti do koje će doći nakon navedene rekonstrukcije i apelirao na strpljenje sudionika u prometu u narednom razdoblju. „Osim što ova prometnica povezuje četiri splitska mjesna odbora s ostatkom grada, ova prometnica je važna prije svega zbog sigurnosti pješaka i zbog toga što je predstavlja jedinu alternativu Jadranskoj magistrali do Omiša,“ zaključio je župan Blaženko Boban prije nego što su radovi i službeno započeli.

Svečanosti su nazočili i predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Petroslav Sapunar, zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela, predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita Jure Šundov i predstavnici investitora i izvođača. Svečanost je također uveličao i župnik župe Gospe u Siti, Strožanac don Ante Vranković koji je blagoslovio ovaj svečani početak radova.

Foto: Studio Ali |Ali Relata